Transport in logistika

Hrvaška uvaja karanteno za potnike iz držav z epidemijo: kaj to pomeni za potniški in tovorni promet

Vsi potniki, ki potujete na Hrvaško, preložite potovanja, sporočajo na Slovenskih železnicah. Vlaki za Hrvaško sicer vozijo, vendar morajo vsi potniki iz držav z razglašeno epidemijo po prestopu meje za 14 dni v karanteno

Partnerji sporočajo

FINANCE
Transport in logistika
Kako prihodnost logistike vidi svetovalec ameriške vlade za oskrbne verige
Transport in logistika
MEDNARODNI LOGISTIČNI KONGRES
Transport in logistikaPodpornik projekta Kako prihodnost logistike vidi svetovalec ameriške vlade za oskrbne verige

Ključne trende v logistiki bo na 11. mednarodnem logističnem kongresu, ki bo od 27. do 29. marca, v Portorožu, pojasnil dr. Nick Vyas, ustanovni direktor Randall R. Kendrick svetovnega instituta oskrbnih verig (Global Supply Chain Institute) ter izredni profesor na USC Marshall poslovni šoli v ZDA.

FINANCE
Transport in logistika
(Partnerji sporočajo) Prek spletne strani GLS lahko pošljete paket že za 3,56 evra
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaPartner projekta (Partnerji sporočajo) Prek spletne strani GLS lahko pošljete paket že za 3,56 evra

Pri GLS so prenovili spletno stran Pošljipaket, ki omogoča preprosto pošiljanje paketov tudi za fizične in pravne osebe, ki ne pošiljajo redno

FINANCE
Transport in logistika
cargo-partner uvedel novo storitev zbirnih letalskih pošiljk med zahodno Evropo in Azijo
Transport in logistika
Letalski zbirniki
Transport in logistikaPartner projekta cargo-partner uvedel novo storitev zbirnih letalskih pošiljk med zahodno Evropo in Azijo

Logistično podjetje je v svoj portfelj dodalo novo storitev: zbirne letalske pošiljke, pri kateri združuje pošiljke pomembnih letališč zahodne Evrope ter različnih lokacij v Aziji.

FINANCE
Transport in logistika
Kako v Heliotu z uspešnimi pilotnimi projekti razvijajo pametno logistiko in pametna mesta
Transport in logistika
Transport in logistikaPartner projekta Kako v Heliotu z uspešnimi pilotnimi projekti razvijajo pametno logistiko in pametna mesta

Posvet Partnerstva za trajno gospodarstvo CER o sodelovanju mest in gospodarstva za doseganje podnebnih ciljev

FINANCE
Transport in logistika
cargo-partner bo postal del skupine Nippon Express Group (NX Group)
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaPodpornik projekta cargo-partner bo postal del skupine Nippon Express Group (NX Group)

Lastnik in ustanovitelj podjetja Stefan Krauter se je po 40. letih odločil prodati podjetje

13.03.2020 12:55
Dopolnjeno: 13.03.2020 12:55
Čas branja: 3 min
Hrvaška uvaja karanteno za potnike iz držav z epidemijo: kaj to pomeni za potniški in tovorni promet
Bilateralni tovorni promet z Italijo sicer poteka, vendar nekateri vozniki raje dajo odpoved, kot da bi vozili v Italijo. Foto: Iza Petek Funduk

Na spletnih straneh Slovenskih železnic potnike za Hrvaško obveščajo, naj preložijo potovanja. Vlaki iz Avstrije proti Hrvaški sicer vozijo, vendar bodo vsi potniki, ki prihajajo iz območij, kjer je razglašena epidemija, napoteni v 14-dnevno karanteno. Gre za ukrep, ki velja od danes dopoldan, objavljajo na spletnih straneh SŽ.

Kaos na mejnih prehodih s Hrvaško

Pri Jutarnjem listu poročajo, da sta potnika, ki sta se vračala iz Avstrije čez Slovenijo na Hrvaško, brez težav prišla čez slovensko mejo, na mejnem prehodu Macelj pri vstopu v Hrvaško pa sta morala čakati 13 ur. Izbirala sta lahko med vrnitvijo v Avstrijo ali karanteno na Hrvaškem. V vrstah na meji je ujetih nekaj sto ljudi, na meji ni pregledov, je pa tam zgolj en sanitarni inšpektor, ki mora izpolniti obrazce za karanteno, kar za vsako osebo traja približno pol ure.

Potniki v avtobusih so ujeti na mejnih prehodih že od včeraj, ljudje so utrujeni. Utrujeni so tudi vozniki tovornjakov, ki čakajo po 18 ur. Danes popoldan je pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut povedal, da so na mejne prehode poslali vodo, hrano in kemična stranišča, da bi nekoliko pomagali voznikom, ki so obtičali na meji.

Vlak za Italijo začasno ne vozi

Zadnji vlak iz Italije, ki je sicer vozil dvakrat na dan na relaciji Trst oziroma Videm - Trst Ljubljana, je zadnjič peljal v sredo, 11. marca. Od včeraj naprej vozijo zgolj vlaki od Sežane do Ljubljane in nazaj po enakem voznem redu.

Pričakovane dodatne omejitve potniškega prometa

Glede na to, da infektologi predlagajo zaustavitev javnega življenja v Sloveniji, nova vladna koalicija pa se s tem strinja, lahko pričakujemo tudi korenitejše ukrepe na področju javnega potniškega prometa.

"Mednarodni javni potniški promet v celotni Evropi je zaustavljen", pravi Robert Sever, predsednik sekcije za promet iz GZS.

Kam iz Slovenije lahko potujete z avtom?

Lahko greste v Avstrijo in Nemčijo, vendar vam bodo na meji merili vročino in vas potencialno zavrnili ali pa napotili na teste. Potniški promet z Italijo je ustavljen. Potujete lahko na Hrvaško, vendar morate za 14 dni v karanteno. Češka in Slovaška sta popolnoma zaprti za potnike.

Tovorni promet: zastoji

Tovorni železniški promet poteka v vse države, nastajajo pa zamude zaradi dezinfekcij. Precej več težav je v cestnem tovornem prometu. Na mejnem prehodu Obrežje je danes sicer nekoliko krajša kolona tovornih vozil kot včeraj, še vedno meri devet kilometrov. Tovornjaki čakajo na izstop iz države več kot 18 ur. Na mejnem prehodu Metlika tovornjaki čakajo na izstop več kot tri ure. Podrobneje o čakalnih časih za osebni in tovorni promet na tej povezavi.

Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici pravi, da je danes zjutraj še veljala informacija, da je na mejnih prehodih s Hrvaško obvezna 14-dnevna karantena zgolj za potnike iz Bele Krajine na Hrvaško.

Po novih sporočilih sodeč bodo ukrepe kmalu razširili na celotno Slovenijo. To pomeni, da bodo morali vsi potniki, ki vstopajo na Hrvaško iz Slovenije, Francije, Španije, Nizozemske, Avstrije, Nemčije ali drugih držav za 14 dni v karanteno.

Kaj to pomeni za voznike tovornjakov in za tovorni promet? Uradno naj bi bila meja za tovorni promet na Hrvaško in za tovornjake v tranzitu odprta. To pomeni, da prevozniki lahko razložijo tovor na točki na Hrvaškem, vendar če vozniki vstopajo na Hrvaško iz ogroženih območij, morajo za 14 dni v karanteno. Za zdaj sodi v rizično območje zgolj Bela Krajina, vendar je pričakovati, da bo to do večera veljalo za celotno Slovenijo.

Težava je, ker čez hrvaško mejo ne spuščajo niti tovornjakov v tranzitu.

Tovorni promet z Italijo

Bilateralni tovorni promet med Italijo in Slovenijo sicer poteka. Na meji so kolone tovornjakov. Avtoprevozniki poročajo, da vozniki dajejo odpovedi, ker ne želijo voziti v Italijo. Drugače je s tranzitnim tovornim prometom iz Italije čez Slovenijo, če končna destinacija ni Slovenija, pri tem so uvedene omejitve.

Ženevska zveza poziva k ohranjanju dobavnih verig

Mednarodna zveza za cestni prevoz (IRU) iz Ženeve države poziva, naj ob izrednih ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa ohranijo nemoteno delovanje dobavnih verig in tokov v cestnem prometu. Cilj naj bo ohraniti dobavne verige, predvsem za nujno blago, ob tem pa zagotavljati varnost za voznike.

EU: Vzpostavite tranzitne koridorje

Predstavniki evropskih vlad naj bi se kmalu sestali in začeli pogovarjati o tranzitnih koridorjih, ker prihaja do zastojev v dobavi. Glede zastojev na mejah naj bi se kmalu dobila predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in novi predsednik slovenske vlade Janez Janša. Na italijansko-slovenski meji je ujetih tudi veliko tovornjakov v tranzitu, ki jih slovenska policija ne spusti čez mejo.

Najnovejše ukrepe na evropskih mejah lahko spremljate na tej povezavi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Transport in logistika
Evropski šefi železnic v akciji: preusmerjanje prometa z letal na vlake
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Evropski šefi železnic v akciji: preusmerjanje prometa z letal na vlake

Prometni ministri Nemčije, Francije, Avstrije in Švice so se s šefi Deutsche Bahna, SNCF, avstrijskih železnic ÖBB in švicarskih SBB dogovorili o širitvi omrežja mednarodnih nočnih vlakov v Evropi

FINANCE
Čaka nas nenavadno turistično leto
Finance
Teja Grapulin Čaka nas nenavadno turistično leto 1

Tudi ko se bodo potovanja znova začela, ne bo tako, kot je bilo pred pandemijo.

FINANCE
Kaj lahko v Avstriji danes delajo slovenski podjetniki in zaposleni?
Finance
Tanja Smrekar Kaj lahko v Avstriji danes delajo slovenski podjetniki in zaposleni?

Z novim letom so se nekoliko zvišale najnižje plače, med drugim za delavce v gradbeništvu in transportu

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Moje finance
Razno
Je že čas za rezervacijo prvomajskih počitnic?
Moje finance
RaznoNina Simič Je že čas za rezervacijo prvomajskih počitnic?

Na družbenih omrežjih se pojavlja vse več fotografij iz eksotičnih krajev. Ob tem nas večinoma prevevajo različni občutki in vprašanja. Ali je res že čas za potovanje? Naj načrtujem prvomajske počitnice? Preverili smo, kako zdaj poteka potovanje v lastni režiji in kaj pripravljajo turistične agencije za toplejše mesece. So tudi kakšne spremembe pri vplačilih potovanj in vračilih?

FINANCE
PMM
Digitalizacija prometa: Kaj so nacionalne točke dostopa in kaj bomo s tem pridobili potniki
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija Digitalizacija prometa: Kaj so nacionalne točke dostopa in kaj bomo s tem pridobili potniki

Pogoj za razvoj novih storitev na področju mobilnosti je dostop do prometnih podatkov. Kako je urejen dostop v Sloveniji, kaj bo zajeto v sistemu in kako bo to izboljšalo storitve? To so odgovori ministrstva za infrastrukturo.

FINANCE
PMM
(Intervju) Vedno več ljudi kolesari v službo tudi 10 do 15 kilometrov v eno smer
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostNataša Koražija (Intervju) Vedno več ljudi kolesari v službo tudi 10 do 15 kilometrov v eno smer 2

Nejc Geržinič, univerza v Delftu: Na Nizozemskem prodajo več električnih kot klasičnih koles - temu prilagajajo tudi infrastrukturo z gradnjo hitrih medkrajevnih kolesarskih povezav brez nivojskih križanj. Hkrati podaljšujejo tramvajske proge, širijo železnice in omejujejo dizelske avtobuse

FINANCE
Transport in logistika
Od danes velja prepoved prehitevanja tovornjakov. Nas bo to rešilo zastojev?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Od danes velja prepoved prehitevanja tovornjakov. Nas bo to rešilo zastojev? 7

Prepoved prehitevanja za tovornjake velja zgolj na osi od Kopra do Šentilja; kaj bodo pozitivni in negativni učinki in kako je po drugih državah