Novice

Tudi s spletno prodajo mesa do prvega milijona evrov

Pod blagovno znamko Ekodar ga poleg trgovin že pet let po spletu prodaja Kmetijska zadruga Šaleška dolina, dostava je brezplačna.
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Podeželje v mestu pred veliko nočjo
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Podeželje v mestu pred veliko nočjo

V soboto, 23. marca, bo med 8. in 14. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani dogodek Podeželje v mestu, kjer bodo kmetije ponujale svoje dobrote zs veliko noč.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
10 let uporabe Agrosola pri pridelavi hrena
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta 10 let uporabe Agrosola pri pridelavi hrena

Hren je nepogrešljiv na velikonočni mizi, a pridelava zahteva veliko ročnega dela, z uporabo foliarnega sredstva za krepitev fotosinteze Agrosol pa odpade precej ročnega dela pri pridelavi hrena

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Okvir pomoči: zaupajte nam svojo trajnostno zgodbo in sodelujte na razpisu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Okvir pomoči: zaupajte nam svojo trajnostno zgodbo in sodelujte na razpisu

Skupina NLB vabi podjetja, da do 10. marca prijavijo svoje trajnostne rešitve in se potegujejo za finančno podporo in bančne ugodnosti

Avtor
avtor
10.01.2018 19:10
Čas branja: 3 min
Tudi s spletno prodajo mesa do prvega milijona evrov
S tremi takšnimi kombiji vam Kmetijska zadruga Šaleška dolina na dom pripelje ekogoveje meso in mesnine, ki jih naročite po spletu.

Med manjšimi ponudniki hrane je Kmetijska zadruga Šaleška dolina pred petimi leti začela spletno prodajo. Po vseh kanalih, tudi po spletu, so lani prodali skoraj za milijon evrov svežega ekološkega govejega mesa in ekomesnin pod blagovno znamko Ekodar.

»Leta 2010 smo se usmerili v odkup ekološke živine in prodajo svežega mesa ekodar. Najprej smo ga ponudili trgovinam. A sveže ekološko meso je bilo takrat še takšna novost, da je prodaja prepočasi rasla kljub promociji na prodajnih mestih. Zato smo se intenzivno usmerili v druge prodajne kanale. Postavili smo spletno trgovino z brezplačno dostavo na dom. V osebnem stiku z naročniki smo zelo hitro pridobili njihovo zaupanje, da jim ponujamo visoko kakovostno ekološko meso in izdelke. Prodaja nam vsako leto raste, nove kupce nam pripeljejo stalni kupci. Lani je spletna prodaja zrasla za tretjino,« pravi Jana Hozjan, ki v šaleški zadrugi vodi program Ekodar.

Zelo zahtevna distribucija

Ob tem poudarja, da spletno prodajo spremlja zelo zahtevna in razdrobljena distribucija, ki zahteva visoko stopnjo prilagodljivosti in stroškovne učinkovitosti. »Zmoremo jo samo zaradi zelo prilagodljive in predane ekipe sodelavcev,« dodaja Jana Hozjan.

Z dostavo svežega mesa se pred petimi leti ni ukvarjalo nobeno logistično podjetje, zato so se je lotili sami. Po spletu ponujajo le večje kose, najmanj kilogramska pakiranja mesa ali hrenovk, naročiti pa je treba za najmanj 50 evrov. Dostava je brezplačna. »S spletno prodajo ne konkuriramo prodaji na drobno, pakiranja in količine so večje, tudi cene so drugačne,« razlaga Jana Hozjan.

Tedenska dostava v večja mesta

Vsak teden meso dostavijo v večja mesta, vsakič na drug konec Slovenije, saj imajo le tri kombije. »Naročila so razdrobljena, zato je logistika kar zahtevna. Dostavo iz tedna v teden kombiniramo z oskrbo šol, vrtcev in lokalnih trgovin, sicer se ekonomika ne bi izšla,« dodaja Jana Hozjan. Kot dodatno prednost omenja zagotovljeno neprekinjeno hladno verigo od klavnice do kupca.

Izveš, s katere kmetije je meso

Naredili so še korak dlje in kupcem omogočili, da lahko za vsak kos preverijo izvor . Na vsak kos mesa napišejo podatek o rejcu, preko QR-kode pa si lahko kupec ogleda tudi njegov ekocertifikat in kmetijo. Sledljivost do izvora mesa je njihov adut, ki prepriča kupce, gradi zaupanje in jim je pomagala pri uveljavljanju blagovne znamke Ekodar na trgu.

S spletno prodajo so pridobili mlade družine, rekreativne športnike in stare starše, ki vnukom zelo radi skuhajo kakovostno hrano. Poleg mesa lahko naročijo tudi kosti, drobovino, zorjeno govedino, pa tudi meso za male živali. Pogosto se naročniki, denimo sosedje, odločijo za skupno naročilo, da nakup doseže 50 evrov.

Kmalu tudi ekološka jabolka

Ekološko govedo v šaleški zadrugi odkupujejo od več kot 90 ekokmetij iz Savinjske doline, Koroške, Zasavja, Kozjanskega, Pohorja in Šaleške doline. Povečujejo letni odkup in količino ekomesa, dodali so tudi ekomesnine. Zadruga pomaga rejcem – vsi že imajo eko certifikat – izboljšati rejo, s tem pa se dviguje tudi kakovost mesa. Vsi ekorejci imajo tudi certifikat za izbrano kakovost Slovenije. Rejce usmerjajo tudi v izboljševanje genetike. Meso in mesnine Ekodar prodajajo javnim ustanovam, v izbranih trgovskih centrih, po spletu in v svojih zadružnih trgovinah.

Več kot 60 odstotkov ekomesa prodajo javnim ustanovam, zlasti šolam in vrtcem. Zanje so razvili eko govejo hrenovko, ki jo delajo brez konzervansov in samo po naročilu, ker je rok trajanja krajši. Goveje meso tudi zorijo, z njim pa bi radi prodrli v vrhunske restavracije. Ekološko meso v gostinstvo prodira nekoliko pod pričakovanji, zanj pa se odločajo zlasti gostinci, ki ciljajo na zahtevnejše goste, kot je glamping Garden village na Bledu. Leta 2016 jim je goveje meso Ekodar prineslo 700 tisoč evrov prihodkov, lani pa so se približali milijonu evrov.

Blagovno znamko Ekodar širijo na ekološka jabolka. Letos bodo zasadili sedem hektarjev ekoloških jablan. Z njimi merijo na šole in vrtce, ki iščejo ekološko sadje slovenskega porekla.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nasveti o financiranju razvoja kmetije in refinanciranju posojil

Tudi o tem bomo v petek, 12. aprila, govorili na Svetovalnici za kmete in vas vabimo na ta posvet.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Z avtomatiziranim kokošnjakom run chicken villa zapuščajo Amazon
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Z avtomatiziranim kokošnjakom run chicken villa zapuščajo Amazon

Podjetje Run Tiger je bilo med tistimi, ki so jim hekerji januarja blokirali profil na Amazonu, prodajo so preselili na druge spletne trgovine in lovijo cilj o petkratni rasti prodaje.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Predstavljamo finaliste izbora Najboljši agropodjetnik 2024
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Predstavljamo finaliste izbora Najboljši agropodjetnik 2024

Zmagovalce v štirih kategorijah bomo razglasili 22. marca na 11. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Vabimo vas, da se nam pridružite in med prvimi čestitate nagrajencem.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Spoznajte 20 perspektivnih startupov s področja agrobiznisa
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Spoznajte 20 perspektivnih startupov s področja agrobiznisa

Razvijajo nadomestke za živalske antibiotike, tehnologije za učinkovitejšo pridelavo ob manjši porabi semen in gnojil, učinkovito namakanje in še marsikaj

AGROBIZ
Novice
Objavljen je letošnji razpis za mlade kmete
Agrobiznis
NoviceUredništvo Agrobiznisa Objavljen je letošnji razpis za mlade kmete

Vloge mladih kmetov na ta razpis sprejemajo od 25. marca do 7. junija, objavili pa so še tri druge razpise

AGROBIZ
Agro Podjetnik
(video) Spoznajte zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic (video) Spoznajte zmagovalce izbora Najboljši agropodjetnik 2024

Zmagovalci so linija vložnin Domače dobrote Metka, kmetija Pr' Matevž, butična sirarna Golden Ring in Loška zadruga.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Tako mlada kmetica uspešno vodi družinsko kmetijo pri Pragerskem
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Tako mlada kmetica uspešno vodi družinsko kmetijo pri Pragerskem

Pri 30 letih je Brigita Hergan naredila svoje prvo bučno in sončnično olje, pri 39 letih pa dobila možnost za prevzem družinske kmetije.

AGROBIZ
Novice
Borut Florjančič, Zadružna zveza Slovenije: Čakamo na zeleno luč za medpanožne organizacije
Agrobiznis
INTERVJU
NovicePetra Šubic Borut Florjančič, Zadružna zveza Slovenije: Čakamo na zeleno luč za medpanožne organizacije

Medpanožne organizacije pripravljajo standardne klavzule o porazdelitvi vrednosti v verigi, vključno s tržnimi bonusi in izgubami, in se dogovorijo, kako bo zanihala cena vsem v verigi, ko bi se podražila gnojila in bi rejci imeli višje stroške s prirejo mleka.

AGROBIZ
Agro izziv
Okoljsko občutljive trajne travnike so »premaknili« v hribe
Agrobiznis
Agro izzivPetra Šubic Okoljsko občutljive trajne travnike so »premaknili« v hribe 1

S spremembo uredbe o pravilih pogojenosti, ki je bila objavljena v Uradnem listu 2/2024, so del ravninskih trajnih travnikov, ki so varovana območja, premaknili na območje planin, kjer je košnja dobrodošla, ker preprečuje zaraščanje