Transport in logistika

Nemčija s 150 milijoni evrov na pomoč Air Berlinu

Partnerji sporočajo

FINANCE
Transport in logistika
cargo-partner je prejel bronasto medaljo EcoVadis za trajnostno uspešnost
Transport in logistika
Partnerji sporočajo
Transport in logistikaUredništvo portala Transport & logistika cargo-partner je prejel bronasto medaljo EcoVadis za trajnostno uspešnost

cargo-partner strankam ponuja možnost uporabe trajnostnega letalskega goriva (SAF) za letalske pošiljke

FINANCE
Transport in logistika
Kako prihodnost logistike vidi svetovalec ameriške vlade za oskrbne verige
Transport in logistika
MEDNARODNI LOGISTIČNI KONGRES
Transport in logistikaPodpornik projekta Kako prihodnost logistike vidi svetovalec ameriške vlade za oskrbne verige

Ključne trende v logistiki bo na 11. mednarodnem logističnem kongresu, ki bo od 27. do 29. marca, v Portorožu, pojasnil dr. Nick Vyas, ustanovni direktor Randall R. Kendrick svetovnega instituta oskrbnih verig (Global Supply Chain Institute) ter izredni profesor na USC Marshall poslovni šoli v ZDA.

FINANCE
Transport in logistika
(Partnerji sporočajo) Prek spletne strani GLS lahko pošljete paket že za 3,56 evra
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaPartner projekta (Partnerji sporočajo) Prek spletne strani GLS lahko pošljete paket že za 3,56 evra

Pri GLS so prenovili spletno stran Pošljipaket, ki omogoča preprosto pošiljanje paketov tudi za fizične in pravne osebe, ki ne pošiljajo redno

FINANCE
Transport in logistika
cargo-partner uvedel novo storitev zbirnih letalskih pošiljk med zahodno Evropo in Azijo
Transport in logistika
Letalski zbirniki
Transport in logistikaPartner projekta cargo-partner uvedel novo storitev zbirnih letalskih pošiljk med zahodno Evropo in Azijo

Logistično podjetje je v svoj portfelj dodalo novo storitev: zbirne letalske pošiljke, pri kateri združuje pošiljke pomembnih letališč zahodne Evrope ter različnih lokacij v Aziji.

FINANCE
Transport in logistika
Kako v Heliotu z uspešnimi pilotnimi projekti razvijajo pametno logistiko in pametna mesta
Transport in logistika
Transport in logistikaPartner projekta Kako v Heliotu z uspešnimi pilotnimi projekti razvijajo pametno logistiko in pametna mesta

Posvet Partnerstva za trajno gospodarstvo CER o sodelovanju mest in gospodarstva za doseganje podnebnih ciljev

Avtor
16.08.2017 09:18
Čas branja: 3 min

Nemčija je letalskemu prevozniku Air Berlin zagotovila 150 milijonov evrov posojila, potem ko je družba včeraj sodišče zaprosila za zaščito pred upniki. Air Berlin je namreč kljub obsežnemu prestrukturiranju ob kopičenju izgub v zadnjih letih postal insolventen, največji (skoraj 30-odstotni) lastnik Etihad Airways iz Združenih arabskih emiratov pa je sporočil, da ga ne bo več ohranjal nad gladino s finančnimi injekcijami, potem ko je še aprila v drugo največjo nemško letalsko družbo vložil 250 milijonov evrov.

Po objavi novice je delnica družbe danes na borzi izgubila 25 odstotkov vrednosti. Celotna tržna vrednost družbe tako znaša 43 milijonov evrov.

Likvidnosti za tri mesece poslovanja

Premostitveno posojilo bo zagotovila državna razvojna banka, podprto pa bo z državno garancijo, so v skupni izjavi sporočili z gospodarskega in prometnega ministrstva. To bo družbi omogočilo normalno delovanje prihodnje tri mesece, je ocenila gospodarska ministrica Brigitte Zypries. Prav tako bo še naprej lete opravljala nizkocenovna podružnica Air Berlina Niki. Brez državnega denarja bi verjetno več tisoč potnikov sredi sezone ostalo v tujini, ob tem piše portal Skift.

Število potnikov Air Berlina je bilo julija za četrtino manjše kot julija lani, prav tako družbo pestijo zamude in odpovedi letov, zaradi česar je morala plačati tudi več milijonov evrov odškodnin. V minulem letu pa je izguba letalskega prevoznika dosegla 782 milijonov evrov. Lani je družba zagnala obsežen program prestrukturiranja, po katerem naj bi število zaposlenih skrčila za 1.200, število letal v floti pa zmanjšala za skoraj polovico.

Ryanair: Prodaja Lufthansi bi nedopustno okrnila konkurenco

Air Berlin naj bi sicer večino poslovnega premoženja prodal Lufthansi. Pogajanja o tem še vedno potekajo, končana naj bi bila predvidoma v nekaj mesecih, je napovedala ministrica Zypriesova.

Z načrtovano prodajo pa se ne strinja irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair, ki je na nemški zvezni urad za varstvo konkurence in evropsko komisijo naslovil pritožbo. V družbi se namreč bojijo, da bi poteza nedopustno okrnila konkurenco na letalskem trgu. "Ta umetno ustvarjena insolvenčnost je bila očitno zastavljena tako, da lahko Lufthansa prevzame nezadolženi Air Berlin, in to v nasprotju z vsemi nemškimi in evropskimi pravili glede konkurence," so navedli pri Ryanairu.

Državni sekretar na nemškem gospodarskem ministrstvu Matthias Machnig je medtem vse očitke zanikal. Kot je dejal za televizijo ZDF, Lufthansa ne bi prevzela celotne družbe, temveč le njen del. Ocenil je še, da je premostitveno posojilo za insolvenčnega letalskega prevoznika sprejemljivo. Na pomisleke glede okrnitve konkurence se je odzval tudi nemški minister za promet Alexander Dobrindt, ki je prav tako poudaril, da te nevarnosti ne vidi, saj bo šlo le za delni prevzem. Za dele finančno nasedle letalske družbe naj bi se zanimali tudi drugi prevozniki in pogovori po Dobrindtovih besedah potekajo tudi z njimi. Dobrindt je povedal še, da soglasje evropske komisije za posojilo Air Berlinu pričakuje v nekaj dneh.

Premostitveno posojilo je danes zagovarjala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejala v intervjuju na portalu Youtube, v katerem je odgovarjala na vprašanja mladih pred volitvami, niso mogli pustiti na cedilu več deset tisoč potnikov, ker podjetje ni moglo plačati goriva, vozovnice pa bi propadle. "Verjamem, da to ne bi bilo primerno," je dejala kanclerka in dodala, da davkoplačevalci najverjetneje ne bodo krili reševanja Air Berlina.

Oglasil se je tudi predsednik upravnega odbora insolvenčne družbe Thomas Winkelmann in pomiril zaposlene, da kljub insolvenčnosti ni pričakovati večjih odpuščanj. Ob tem je bil kritičen do tistih, ki po njegovih besedah ne verjamejo v resničnost težav družbe. "Insolvenčnost je vedno slaba novica in ne cinična igrica, ki bi se jo šli tukaj," je dejal.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije pa je sporočila, da Ryanairova pritožba ne more prizemljiti letal Air Berlina. Glede državnega premostitvenega posojila pa je izrazila prepričanje, da bo mogoče najti rešitve v okviru prava EU.

Insolvenčni postopek naj bi se začel novembra.

Etihad: od Alitalie do Darwin Airlina

Air Berlin je že druga večja evropska letalska družba, v kateri ima Etihad pomemben delež, ki je v zadnjem času postala insolventna. Maja je namreč za izredno upravo zaprosila Alitalia, ki je trenutno sredi postopka prodaje, morebitni kupci lahko zavezujoče ponudbe oddajo do 2. oktobra. V pozivu sta predvideni dve možnosti: oddaja ponudbe za prevzem celotne družbe ali pa ponudbe za prevzem bodisi zgolj zračnih bodisi zgolj letaliških operacij Alitalie.

Etihad Airlines je z drugimi večinskimi lastniki julija odvisni švicarski družbi Adrie Airways prodal svoj delež švicarske letalske družbe Darwin Airline SA, ki v več evropskih državah deluje pod imenom Etihad Regional. Takrat so iz Adrie sporočili, da so prevzeli 99,1-odstotni delež Darwin Airlina, preostali delež pa bodo prevzeli v kratkem. Družba Darwin bo v skladu z dogovorom še naprej delovala pod lastnim imenom iz baz Lugano v južni Švici in Ženeve. Adria Airways bo prevzela nekatere administrativne in operativne naloge ter tržila storitve švicarskega letalskega prevoznika, so zapisali.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Transport in logistika
Kaj se dogaja z evropskimi letalskimi družbami?
Transport in logistika
Transport in logistikaKarel Lipnik Kaj se dogaja z evropskimi letalskimi družbami?

Po Alitaliji in Airberlin se je zlomil še britanski Monarch

FINANCE
Manager
Mesto priložnosti, ki pa ne pridejo na pladnju
Manager
ManagerMaša Marolt Mesto priložnosti, ki pa ne pridejo na pladnju 2

Sloves Berlina, da se vanj preseliš, ko si želiš več svobode, je tudi razlog za trume sanjačev z vsega sveta, ki pridejo in mislijo, da je to tudi mesto, v katerem je za vsakega vsaj toliko, da preživi. Vendar se zmotijo.

FINANCE
Članki
Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu
Finance
FinanceAlbina Kenda Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 6

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva za boj proti zlorabam evropskih sredstev, Bruselj pa bodo pozvali, naj ukrepa v zvezi s samovoljnim odločitvam Ryanaira, ki je doslej "prizemljil" krepko prek 300 tisoč potnikov

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Članki
Zmage Merklove najbolj veseli v Lufhansi in Bayerju
IZVOZNIKI
Novice
Hitri pregled tedna: Nemški proizvajalec baterij in avstrijska banka gresta na borzo, Hrvati pa so izvedli svoj prvi ICO
Izvozniki.si
NoviceAnja Zaletel Hitri pregled tedna: Nemški proizvajalec baterij in avstrijska banka gresta na borzo, Hrvati pa so izvedli svoj prvi ICO

Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu dni zaznamovali dogajanje v državah okoli nas

IZVOZNIKI
Novice
Hitri pregled tedna: Flixbus v Nemčiji oživlja železniški start-up, hrvaški komentator pa pravi, da jim iz Bruslja pošiljajo le zaušnice
Izvozniki.si
NoviceAnja Zaletel Hitri pregled tedna: Flixbus v Nemčiji oživlja železniški start-up, hrvaški komentator pa pravi, da jim iz Bruslja pošiljajo le zaušnice

Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu dni zaznamovali dogajanje v državah okoli nas

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti