Transport in logistika

Medtem ko smo pekli Martinovo gos, so pri Alibabi zaslužili 14 milijard dolarjev

Jack Ma, Alibaba: Nismo več samo e-trgovsko podjetje. Gre za podatke, finance in medij.

Partnerji sporočajo

FINANCE
Transport in logistika
cargo-partner je prejel bronasto medaljo EcoVadis za trajnostno uspešnost
Transport in logistika
Partnerji sporočajo
Transport in logistikaUredništvo portala Transport & logistika cargo-partner je prejel bronasto medaljo EcoVadis za trajnostno uspešnost

cargo-partner strankam ponuja možnost uporabe trajnostnega letalskega goriva (SAF) za letalske pošiljke

FINANCE
Transport in logistika
Kako prihodnost logistike vidi svetovalec ameriške vlade za oskrbne verige
Transport in logistika
MEDNARODNI LOGISTIČNI KONGRES
Transport in logistikaPodpornik projekta Kako prihodnost logistike vidi svetovalec ameriške vlade za oskrbne verige

Ključne trende v logistiki bo na 11. mednarodnem logističnem kongresu, ki bo od 27. do 29. marca, v Portorožu, pojasnil dr. Nick Vyas, ustanovni direktor Randall R. Kendrick svetovnega instituta oskrbnih verig (Global Supply Chain Institute) ter izredni profesor na USC Marshall poslovni šoli v ZDA.

FINANCE
Transport in logistika
(Partnerji sporočajo) Prek spletne strani GLS lahko pošljete paket že za 3,56 evra
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaPartner projekta (Partnerji sporočajo) Prek spletne strani GLS lahko pošljete paket že za 3,56 evra

Pri GLS so prenovili spletno stran Pošljipaket, ki omogoča preprosto pošiljanje paketov tudi za fizične in pravne osebe, ki ne pošiljajo redno

FINANCE
Transport in logistika
cargo-partner uvedel novo storitev zbirnih letalskih pošiljk med zahodno Evropo in Azijo
Transport in logistika
Letalski zbirniki
Transport in logistikaPartner projekta cargo-partner uvedel novo storitev zbirnih letalskih pošiljk med zahodno Evropo in Azijo

Logistično podjetje je v svoj portfelj dodalo novo storitev: zbirne letalske pošiljke, pri kateri združuje pošiljke pomembnih letališč zahodne Evrope ter različnih lokacij v Aziji.

FINANCE
Transport in logistika
Kako v Heliotu z uspešnimi pilotnimi projekti razvijajo pametno logistiko in pametna mesta
Transport in logistika
Transport in logistikaPartner projekta Kako v Heliotu z uspešnimi pilotnimi projekti razvijajo pametno logistiko in pametna mesta

Posvet Partnerstva za trajno gospodarstvo CER o sodelovanju mest in gospodarstva za doseganje podnebnih ciljev

12.11.2016 08:00
Čas branja: 2 min
Medtem ko smo pekli Martinovo gos, so pri Alibabi zaslužili 14 milijard dolarjev
Na Kitajskem je nakupovanje zabava, zato je glavna strategija Alibabe povezovanje zabav z množicami ljudi po državi, ki dogodke spremljajo prek mobilcev in radi uporabljajo nakupovalne gumbe.

Enajsti november je v Sloveniji in na Hrvaškem praznik vina, v ZDA Dan veteranov, na Kitajskem pa je to Dan samskih. Gre za neke vrste anti-Valentinovo, ki so ga na Kitajskem mladi začeli proslavljati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, pri Alibabi pa so leta 2009 na ta dan začeli organizirati promocijske razprodaje, saj sicer v tem letnem času  vlada prodajno zatišje. Na Kitajskem zato Dan samskih velja za praznik, ko vas trgovci snubijo, da naredite kaj zase, najbolje z nakupi. Če prodaja Valentinovo, anti-Valentinovo prodaja še toliko bolje. 

Vsako sekundo 175 tisoč naročil

S pomočjo Alibabe lahko izbirate med približno 10 tisoč prodajalci, ki ponujajo na stotine tisoč izdelkov s popusti. Na razprodajah je tako rekoč vse, od počitnic do avtomobilov. Števci so letos pokazali, da so prek Alibabinih portalov dobili 175 tisoč naročil vsako sekundo. V lanskem letu so za Dan samskih zaslužili 14,3 milijarde dolarjev, za letos jim napovedujejo nove rekorde, proti 20 milijardam dolarjev. Pri teh številkah gre za bruto obseg prodaje, Alibaba je namreč za razliko od Amazona zgolj povezovalec različnih platform drugih trgovcev. Za primerjavo: internetna prodaja v ZDA za Black Friday in Cyber Monday je letos dosegla 2,7 milijarde oziroma tri milijarde dolarjev.

Največji prodajni šov s Katy Perry in gumbom za nakup

Pri Alibabi pa so tokrat naredili še nekaj mega projektov. Ker je na Kitajskem nakupovanje zabava, so v Šanghaju  organizirali zabavo s Katy Perry (ta je sicer zadnjih hip odpovedala) in modno revijo, vse skupaj pa so prenašali v živo po spletnih medijih. Medtem ko so se manekenke sprehajale po brvi, ste lahko njihova oblačila naročili s klikom na gumb, izdelke pa so vam dostavili takoj. To pomeni v dveh do treh urah.  Pri Alibabi so doslej že večkrat uspešno povezali nastope priljubljenih zvezd in stotine tisoč ljudi za ekrani, še zlasti v notranjosti Kitajske, ki spremljajo prenose v živo in uporabljajo platforme za nakupovanje. Jack Ma, ustanovitelj Alibabe, pravi, da niso več zgolj e-trgovsko podjetje. Gre za podatke, finance in medije.

Virtualni nakupi

Pri Alibabi so ponujali  tudi očala za virtualno resničnost za manj kot en dolar, s katerimi lahko nakupujete po vsem svetu. Ko se povežete, se lahko virtualno sprehajate - denimo po trgovini Macy's v New Yorku in če opazit obleko, ki jo želite, zgolj pokimate. Dostava bo hitra.

Nova postavitev oskrbovalnih verig za dostavo v dveh do treh urah

Za dostavo v dveh do treh urah je nujna popolna reorganizacija oskrbovalnih verig in nov način razmišljanja o zalogah in logistiki, pišejo na portalu Supplychain247. Pripraviti je treba platforme za nakupovanje prek telefonov, sisteme zaračunavanja in plačevanja, digitalizirati distribucijo in nadzor zalog ter spremljati prehod izdelkov iz skladišč do voznikov ter končnih kupcev.

Povezava online in offline sveta

Na Kitajskem so v velikih mestih med drugim razvili storitev Ji Su Da, gre za O2O (online to offline) nakupe, pri katerih so v omrežje združene klasične trgovine z digitalnim svetom. Nakup izdelkov poteka prek telefonov in prek plačilne platforme Alipyay, naročiti je mogoče denimo dostavo hrane ali pa izdelke. Ker vsi klasični ponudniki nimajo organizirane dostave, izdelke ali hrano dostavijo v posebne distribucijske centre, od tam pa organizirajo dostavo končnim kupcem. 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Finančnik, ki je iz traktorja naredil boeing, ali kdo je novi šef Alibabe
Manager
ManagerTina Bernik Finančnik, ki je iz traktorja naredil boeing, ali kdo je novi šef Alibabe

Jack Ma, soustanovitelj in predsednik upravnega odbora Alibabe, je za svojega naslednika izbral Daniela Zhanga, ki je v podjetje prišel pred 11 leti. Kdo je in kaj ga čaka na vrhu enega največjih tehnoloških podjetij na svetu?

FINANCE
Manager
Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja
Manager
Manager© Bloomberg Businessweek Spoznajte naslednika Alibabinega Jacka Maja

Če sedanjega posla ne bomo potopili mi, ga bo kdo drug, pravi 47-letni Daniel Džang, ki niti na Kitajskem ni znan, a zato nič manj radikalen od svojega svetovno znanega predhodnika.

FINANCE
Slovenija
Nagrade uslužbencem zarezale v Alibabin dobiček
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti