Transport in logistika

Rusko - francoski Gefco prinaša nove posle Luki Koper

Lani so v Gefcu Slovenija povečali prihodke na 17 milijonov evrov, v letošnjem letu zaradi novih pogodb spet pričakujejo rast

Partnerji sporočajo

FINANCE
Transport in logistika
Kako prihodnost logistike vidi svetovalec ameriške vlade za oskrbne verige
Transport in logistika
MEDNARODNI LOGISTIČNI KONGRES
Transport in logistikaPodpornik projekta Kako prihodnost logistike vidi svetovalec ameriške vlade za oskrbne verige

Ključne trende v logistiki bo na 11. mednarodnem logističnem kongresu, ki bo od 27. do 29. marca, v Portorožu, pojasnil dr. Nick Vyas, ustanovni direktor Randall R. Kendrick svetovnega instituta oskrbnih verig (Global Supply Chain Institute) ter izredni profesor na USC Marshall poslovni šoli v ZDA.

FINANCE
Transport in logistika
(Partnerji sporočajo) Prek spletne strani GLS lahko pošljete paket že za 3,56 evra
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaPartner projekta (Partnerji sporočajo) Prek spletne strani GLS lahko pošljete paket že za 3,56 evra

Pri GLS so prenovili spletno stran Pošljipaket, ki omogoča preprosto pošiljanje paketov tudi za fizične in pravne osebe, ki ne pošiljajo redno

FINANCE
Transport in logistika
cargo-partner uvedel novo storitev zbirnih letalskih pošiljk med zahodno Evropo in Azijo
Transport in logistika
Letalski zbirniki
Transport in logistikaPartner projekta cargo-partner uvedel novo storitev zbirnih letalskih pošiljk med zahodno Evropo in Azijo

Logistično podjetje je v svoj portfelj dodalo novo storitev: zbirne letalske pošiljke, pri kateri združuje pošiljke pomembnih letališč zahodne Evrope ter različnih lokacij v Aziji.

FINANCE
Transport in logistika
Kako v Heliotu z uspešnimi pilotnimi projekti razvijajo pametno logistiko in pametna mesta
Transport in logistika
Transport in logistikaPartner projekta Kako v Heliotu z uspešnimi pilotnimi projekti razvijajo pametno logistiko in pametna mesta

Posvet Partnerstva za trajno gospodarstvo CER o sodelovanju mest in gospodarstva za doseganje podnebnih ciljev

FINANCE
Transport in logistika
cargo-partner bo postal del skupine Nippon Express Group (NX Group)
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaPodpornik projekta cargo-partner bo postal del skupine Nippon Express Group (NX Group)

Lastnik in ustanovitelj podjetja Stefan Krauter se je po 40. letih odločil prodati podjetje

10.06.2016 08:06
Dopolnjeno: 10.06.2016 08:06
Čas branja: 2 min
Rusko - francoski Gefco prinaša nove posle Luki Koper
Olga Danyliuk, Gefco Slovenija in Hrvaška: Poznam veliko pristanišč in lahko rečem, da imate v Luki Koper res dobre storitve in strateško lokacijo.

Gefco, specialist za avtomobilsko logistiko, je letos februarja z Renaultom podpisal panevropsko pogodbo za logistične storitve. Za Renault zdaj zbirajo sestavne dele pri 24 različnih dobaviteljih v sedmih različnih državah in jih dostavljajo v Renaultove tovarne, med drugim tudi v novomeški Revoz, kjer imajo zmogljivosti za izdelavo do 220 tisoč avtomobilov na leto.

Gefco je v Sloveniji odprl podjetje leta 2007 in vsako leto povečeval prihodke. Lani so zrasli za 16 odstotkov na 15 milijonov evrov prihodkov, pravijo v podjetju, čeprav podatki v Ajpesu kažejo, da so lani že presegli 17 milijonov evrov. »Koper ima dobre povezave s svetom in odličen potencial za razvoj storitev, hkrati pa je tudi v Sloveniji precej industrije, s katero sodelujemo«, pravi Olga Danyliuk, direktorica Gefca v Sloveniji in na Hrvaškem. Gefco v Sloveniji zaposluje 22 ljudi in sodeluje z več lokalnimi izvajalci. Med temi so denimo Eurotek, Transporti Draganović in Mihevc Transport. Zaradi novih pogodb naj bi letos obseg poslov povečali na 18 milijonov. Med njihovimi večjimi strankami je proizvajalec avtomobilskih žarometov Hella, za katero opravljajo celotno logistiko, skupaj pa imajo v Sloveniji 700 naročnikov.

Iz Kijeva v Koper

»Luka Koper je odlična vstopna točka za vse čezmorske aktivnosti Gefca v državah kot so Avstrija, Madžarska ali Srbija«, pravi Olga Danyliuk, generalna direktorica Gefca Slovenija, ki zadnja tri leta živi v Kopru, od letos pa je tudi direktorica Gefca Hrvaška. Pred tem je pet let delala za Gefco v Kijevu, kjer je vodila logistiko proizvedenih vozil. Prek Luke Koper Gefco pretovarja nove avtomobile (v uvozu in izvozu), drug pomemben posel pa je pretovor izdelkov v zabojnikih iz Azije. V Gefcu Slovenija so lani prepeljali 50 tisoč avtomobilov.

Od Peugeota do ruskih železnic

Družbo Gefco je leta 1949 ustanovil Peugeot, specializirali so se za logistiko sestavnih delov in za distribucijo avtomobilov. Novembra 2012 je koncern PSA prodal 75-odstotni delež Gefca ruskim državnim železnicam (RDZ) za 800 milijonov evrov, sami pa so obdržali 25-odstotkov. Glavna sprememba je bila, da so takrat razširili poslovanje v Rusiji, hkrati pa okrepili prevoze po železnicah v drugih državah, kjer so poslovali. Večji del posla Gefca je še vedno povezan z avtomobilsko logistiko - v Evropi so vodilni, vsako leto prepeljejo pet milijonov vozil. Po svetu imajo 12 tisoč zaposlenih v 44 različnih državah. Lani so prevzeli nizozemsko logistično družbo IJS in se razširili v še nekaj drugih držav. Pred nekaj meseci so odprli tudi podjetji v Grčiji in v Srbiji, je danes na tiskovni konferenci na Ljubljanskem gradu povedal Pierre - Jean Lorrain, izvršni podpredsednik Gefca za Srednjo Evropo, Balkan in Bližnji Vzhod.

Tovornjakov za prevoz avtomobilov zmanjkuje

Gefco še vedno približno 70 odstotkov poslov opravi za avtoindustrijo, približno 30 odstotkov pa za industrijo elektronike, letalsko in obrambno industrijo, farmacevtiko in druge proizvajalce izdelkov za široko rabo. Trgi, kjer se želijo še širiti, so Rusija, Azija in Mehika, ki postaja močno središče avtomobilske industrije.

Zaradi novih poslov za avtomobilsko industrijo pričakujejo, da bodo v prihodnje potrebovali še več pogodbenikov s tovornjaki za prevoz sestavljenih avtomobilov.

Jadranski magnet za pretovor avtomobilov

In kako to, da je ravno Koper tako zanimiv za avtomobilsko logistiko? "Poznam veliko pristanišč in lahko rečem, da so v Luki Koper res odzivni, razvili so dobre storitve, uredili infrastrukturo, hkrati pa imajo strateško lokacijo", pravi Olga Danyliuk. V lanskem letu so sicer v Luki dosegli rekorden pretovor avtomobilov, število je preseglo 600 tisoč. V letošnjih prvih treh mesecih so pretovor avtomobilov povečali še za 17 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Lani so v Luki med drugim podpisali pogodbo z Daimlerjem za pretovor 100 tisoč avtomobilov (več: Prvih šesto smartov je odkrižarilo proti Kitajski), sicer pa čez Luko potujejo skoraj vse avtomobilske znamke, številka ena je še vedno Volkswagen (več: V Luki Koper pretovorijo največ volkswagnov, renaultov, audijev, hyunaiev in kij).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Transport in logistika
Svet delavcev Luke Koper zagotovil polno podporo upravi Dimitrija Zadela
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Svet delavcev Luke Koper zagotovil polno podporo upravi Dimitrija Zadela 1

Vsi smo na isti ladji, vsi plujemo v isto smer, pravi Mirko Slosar, predsednik sveta delavcev Luke Koper

FINANCE
Manager
Luko Koper povečali za 15 tisoč kvadratnih metrov
Manager
ManagerSabina Petrov Luko Koper povečali za 15 tisoč kvadratnih metrov

Po zamenjavi uprave Luke Koper vlada pospešuje aktivnosti v zvezi s pristaniščem; za začetek širitev koncesijskega območja Luke na območje serminskega vhoda.

FINANCE
Transport in logistika
Akcija: Cerar povečuje koncesijsko območje Luke Koper
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Akcija: Cerar povečuje koncesijsko območje Luke Koper

Gre za območje v velikosti približno 15 tisoč kvadratnih metrov, na katerem bo Luka Koper lahko zgradila serminski vhod; do poletja napovedana še ena širitev območja

FINANCE
Transport in logistika
Se lahko ponovi vstaja v Luki Koper in kako napetosti vplivajo na ceno delnice
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Se lahko ponovi vstaja v Luki Koper in kako napetosti vplivajo na ceno delnice 3

Cena delnice Luke Koper je v zadnjem letu zrasla za 25 odstotkov, vlagatelji se ne vznemirjajo

FINANCE
Transport in logistika
Naložbe v Luki občutno nižje od načrtov
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Naložbe v Luki občutno nižje od načrtov 1

Matićevi upravi ni uspelo zagnati gradnje garažne hiše, oba javna razpisa so razveljavili

FINANCE
Kako si bosta Boris Popovič in Gregor Strmčnik po novem delila koncesnino Luke Koper
Finance
Nataša Koražija Kako si bosta Boris Popovič in Gregor Strmčnik po novem delila koncesnino Luke Koper 1

Minister Gašperšič bo vzel Strmčniku in dal Popoviču: občina Ankaran bo dobila 18 odstotkov, občina Koper pa 82 odstotkov

FINANCE
Transport in logistika
Kakšen socialni sporazum je dosežen v Luki Koper?
Transport in logistika
Transport in logistikaPetra Sovdat Kakšen socialni sporazum je dosežen v Luki Koper?

Žerjavisti ne bodo štrajkali, uprava jim ne bo jemala pravic, ki jih imajo. O IPS delavcih pa še vedno nič...